Jak pejsek s kočičkou
Tak jsme v týdnu
sklidili náš první rybíz. Černý i červený. A teď co s tim. Na marmeládu to
nebylo. Možná tak na jednu skleničku. Jelikož měl veliký úspěch koláč, co
udělal můj muž z dovolenkových borůvek, ne srnčích bobků (modří už vědí),
tak jsem se rozhodla recept znovu otočit.
Jelikož nemůžu
nic, co obsahuje laktózu, tak jsme zvolili jako náhražku kokosový olej. Ve svém
zatím celkem ještě krátkém životě jsem měla doposud jen jednu fázi, kdy jsem víc
vařila a pekla. Od té doby, co jsme se dali s Kubou dohromady, tak jsem
zase vařit a péct nějak zapomněla. V patnácti, když mi máma říkala, ať se
jí jdu dívat pod ruce, jak vaří, jsem jí oznámila, že si jednou vezmu chlapa,
který to bude dělat za mě. A tak se taky stalo. Takže vařím spíš jen pro Emču a
sebe přes den a večeře a víkendy patří manžílkovi. No ale proč to říkám.
Protože jsem díky tomu, že se neorientuju v novodobé gastronomii, neměla
tu čest zatím pracovat právě s kokosovým olejem. Představovala jsem si to
jako javorový sirup, co do konzistence. A dost nepříjemné zjištění bylo, že se
jedná o tuhou surovinu, na kterou musíte jít pomalu se sekáčkem na led v ruce.
Nicméně jsem kýžených 125g vydolovala. Holky jsem měla obě na kuchyňské lince.
Bětku v sedátku a Emču na desce. Obě řvoucí. Bětka totiž dneska vstala
zadkem napřed a Ema má nějaké lítostivé období. Takže brečí třeba jen proto, že
si namočí tričko a tak. Takže zatímco jsem těžila ze sklenice kokosový olej,
tak obě holky řvaly. No ještě jsem aspoň mohla zandat Bebí dudlíka. Emu jsem
odeslala do pokojíčku, ať se uklidní a vrátí se, až bude normální (Dušek a jeho
Čtyři dohody – doporučuju). No a pak jsem měla zpracovat těsto. V mouce a
cukru se válely krystaly tuhého oleje a jedno vejce bylo sakra málo na to
množství. Vysypala jsem obsah mísy na vál a začala hníst. Lepší písek by si Ema
nemohla přát. V prokladu na vajíčka se chvělo v chlívečku poslední
koko. Naštěstí ještě použitelné. Pochopitelně mi spadly do těsta úlomky ze
skořápky. Tak jsem si s nimi ještě zahrála na honěnou. Víte, jak jsou
vajíčka pohyblivá, teda konkrétně bílky. Něco jako Flubber. Pro neznalce to je „postava“
z jednoho staršího amerického filmu. Takový zelený sliz, kterému vdechl
život jakýsi pochybný vynálezce. No, když jsem se opět pustila do hnětení, tak
jsem měla ve vteřině totálně, promiňte mi ten výraz, zaprasený ruce. A přesně v ten
moment začala Alžběta nejvíc řvát. Při pokusu seškrábat si kudlou z rukou vajíčko
smíchané s moukou, jsem se řízla, takže mi ještě začala téct krev, což
způsobilo další Emči záchvat. Jak jsem psala, je lítostivá. A těžko jsem jí v tu
chvíli vysvětlovala, že se nic neděje, že si to musím jen zalepit. Škoda, že
jsem nemohla fotit celý ten proces, protože mít k tomu článku ještě
fotoreport, tak myslím, že byste se pobavili dvojnásob. Nakonec se mi podařilo
vytvořit celkem kompaktní těsto. Šoupla jsem ho na chvíli do lednice a
poklidila tu spoušť kolem. To je mimochodem další důvod, proč moc nevařím.
Vždycky nadělám strašnýho bordelu a nebaví mě to pak po sobě uklízet. Pak už to
tak zábavný nebylo. Jen mi zbývalo vymyslet, čím mám vymazat koláčovou formu,
když nemůžu máslo. To už jsem žhavila drát, protože něco jako pečící papír mě samotnou
vůbec nenapadlo, že jo. Rozmačkala jsem těsto do krajů a nemohla jsem si
nevšimnout všudypřítomných kokosových ker. Raději jsem je schovala vrstvou
rybízu a malin, které jsem tam přidala pro vizuální efekt.
No, myslím, že už
mám zase na nějakou dobu vybráno. Všechny jsme to naštěstí ve zdraví přežily.
Doufám, že bude výsledek mého snažení aspoň poživatelný. Jinak zase žezlo v podobě
vařečky přenechám svému muži, kterému bych měla líbat ruce za to, jak nám
vyvařuje.
Komentáře
Okomentovat